Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Герої Крут – бій за майбутнє
   Минає сто років з того жахливого дня 29 січня 1918 року, коли розпочався багатогодинний запеклий бій українських військових та добровольців проти більшовицької армії на станції Крути, затримавши ворога на чотири дні. Таким чином вони утримали Київ на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який означав міжнародне визнання української незалежності.
Втрати українських військ під Крутами за підрахунками оцінюють у 70-100 загиблих. Серед них – 37-39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.
   Герої Крут посідають особливе місце – вони одні з перших віддали свої життя за ново - проголошену Українську державу.
   Дуже важливо пам’ятати героїв. Їх подвиги для нас є передусім втіленням одвічної волі нації до влади, сили, могутності, до права бути неподільним і єдиним господарем на українській землі, за яку покоління кров свою проливали.
    Наш український народ і знову змушений обороняти власну незалежність ціною людських жертв.
   Теперішні молоді українці в час, здавалось би, виразної втрати життєвих орієнтирів, занепаду духовних цінностей та панування культу особистого задоволення і матеріального споживання як ніколи мали би усвідомлювати, що у світі, в якому ми живемо, тільки ті вартості мають майбутнє, за які людина готова боротися, які людина готова боронити, жертвуючи усім, навіть найдорожчим – власним життям. І серед тих цінностей перша – Україна, наш український народ, наша рідна земля і наша українська держава.
   Герої творять дійсність, герої формують обличчя світу – вчора, сьогодні і завтра, бо вони готові віддати все, і в тому числі своє життя для добра Українського народу: його свободи і державності, могутності та процвітання. Тому ми не лише нація героїв, ми – нація переможців!
   Будьмо ж гідними великої слави героїв України, які твердо вірили, діяли, знали: Українська нація зародилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крови на чорну українську землю. Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні.