Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Травень 2016

У Коледжі вже традиційними стали екскурсії до Верховної Ради України, які проводяться щорічно в рамках вивчення державно-правових дисциплін.

Цього року, 11 травня 2016р., студенти ІІ курсу юридичного факультету на чолі з викладачем конституційного права к.філос.н. Павленко Л.А. вирушили до Верховної Ради – єдиного органу законодавчої влади України. Для майбутніх правознавців це цікава і водночас пізнавальна екскурсія.

Як виявилося, сесійний будинок Верховної Ради є не тільки важливим осередком політичного життя країни, а й величною архітектурною пам’яткою нашої столиці. З перших хвилин екскурсії студенти були вражені красою та масштабами величної будівлі. Значну увагу було приділено історії будівлі українського парламенту. Будинок Верховної Ради України побудований у 1936-1939 рр. за проектом Володимира Заболотного - є пам'яткою архітектури XX століття.

Будівля має три поверхи. Її інтер'єри багато прикрашені ліпниною, інкрустацією по дереву та розписом у стилі української народної декоративної творчості за індивідуальними авторськими проектами та ескізами.

Під час екскурсії студенти ознайомилися з історією становлення та розвитку українського парламентаризму, основними засадами діяльності єдиного законодавчого органу України, його структурою, основними завданнями, повноваженнями та сьогоденням.

Тут ми мали змогу пройтися кулуарами, побувати у головній сесійній залі, де ухвалюють важливі для країни рішення, та конференц-залі, де відбуваються засідання політичних партій і блоків, адже це ті місця, де вирішується доля всього українського народу, пишеться історія нашої Батьківщини. Ми відчули дух робочих буднів народних обранців, почули цікаві історії, які відбуваються в цих стінах. Вирішення тих чи інших питань вдається робити шляхом прямих перемовин, часом – кулуарних домовленостей, часом – за допомогою бійок. А часом і не вдається взагалі. Стіни Верховної Ради України бачили всяке. Відвідали кабінет, де проходять зустрічі з іноземними делегаціями. Студенти також мали унікальну можливість побувати в кулуарах лож преси.

Однією з головних прикрас ВР – надзвичайно чудова картина - «Державотворення», при огляді якої прокидається патріотизм та гордість за свою Батьківщину, за незалежну Україну. На ній автор Кулаков О.Г. зобразив момент прийняття Акту проголошення незалежності України. Сама ідея створення картини належить нардепу Івану Плющу. Але реалізували задум через ініціативу депутата Степана Гавриша. Бо саме він звернувся до художника з пропозицією намалювати таку картину. В центрі картини – перший президент України Леонід Кравчук, поруч його перший голова Верховної Ради України Іван Плющ і заступник Володимир Гриньов. Всього на картині близько 70 нардепів 1-го скликання. Це та творча ініціативна група, яка приймала найактивнішу участь у обговоренні і написанні Акту проголошення незалежності України.

Сьогоднішні студенти, а у майбутньому досвідчені юристи, завжди пам’ятатимуть знайомство з центром політичного життя країни.