Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Травень 2015

Наближається завершення навчання у Коледжі. Студенти 4 курсу Фінанси і кредит весняного сонячного дня вирушили на екскурсію до чудового старовинного українського міста - Умань.

Окрасою міста є парк Софіївка, національний скарб України, шедевр паркового мистецтва.

Біля входу до парку скрізь клумби з квітами. Багато троянд. Ми всі потрапляємо в чудовий парк під назвою « Софіївка» - справжню перлину України. Цей парк, який називають « уманським дивом», нікого не залишає байдужим. Вже більше 200 років вражає Софіївка своєю красою та неповторністю. Дивовижні пейзажі, екзотичні рослини, прекрасні скульптури, водойми, каскади, фонтани, кам’яні печери.

Парк «Софіївка» був заснований у 1796 році власником міста Умані, магнатом Станіславом porfgog0.pngЩенсним Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької, красуні-гречанки.. Саме любов надихнула закоханого графа на своєрідний подвиг – він зібрав кошти, і серед вигорілих степів та балок, серед хаотичного нагромадження скель почалося будівництво парку в античному стилі. Адже колись Умань, як багато інших сучасних українських міст входили до польського королівства Речі Посполитої. У містечку багато старовинних будівель, храмів, що залишилися з давен.

Парк славиться навіть за межами країни своїми алеями, гротами, скарбничкою рідкісних дерев та інших рослин, чудовими скульптурами. Софіївка повна озерець, джерел, водопадів. Це царство води, зеленої природи та казки. Кожний куточок парку овіяний міфами і легендами стародавньої Греції та Риму, пов'язаний з переказами та романтичними історіями про сімейне життя Потоцьких. З якого боку не зайдеш до парку, він скрізь прекрасний!

У парку висаджено дерева місцевих порід та екзотичні рослини з усього світу. Туя, серебриста тополя, осика, верба плакуча, липа, каштан, граб, бук, клен, ясен, сосна кримська, кедр, модрина, ялина, тюльпанове дерево, магнолія, шовковиця, дерева з Північної та Південої Америки, Далекого Сходу…

Із кущів - ялівець, ліщина, черемха, ожина, бузок, барбарис, тис ягідний з Карпат і ін. Травянисті рослини з найвіддаленіших куточків світу, в т. ч. і квіти з Китаю, Японії, великі групи троянд, папороті, лишайники… Алеї прикрашено статуями античних богів і богинь, їх виготовляли найкращі скульптори Італії.

В Софіївці є фонтан «Змія». Цікаво, що водограй видно з будь-якого куточка центральної частини парку.

У Софіївку приїжджають багато людей на екскурсії. Мабуть, кожному хочеться пройтися серед шедеврів природи, прогулятися по місткам, покормити лебедів в озерцях, відчути смак свободи, затишку. Весною тут тихо та просторо, дерева та кущі вдягаються у яскраві зелені барви. У павільйоні Флори, названому на честь богині весни та квітів, часто виступають музиканти. Острів Кохання знаходиться посеред ставка, а на ньому – храм богині любові та краси Венери. І сама Софіївка – символ краси природи, гімн жіночності.