Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Травень 2017

Студенти 2 курсу Правознавства ОС "Бакалавр", Фінансово-правового коледжу  під керівництвом викладача Кононець О.М.   10 травня 2017р. відвідали Український національний музей «Чорнобиль» — музей у Києві, присвячений Чорнобильській катастрофі 1986 року.
26 квітня 1986 року – одна із найскорботніших дат в історії нашого народу, спогад про яку пронизує серце гострим болем. Чорнобиль і досі є незагоєною раною.
26 квітня 2017 року  вже 31 рік минув від дня найбільшої за всю історію ядерної енергетики катастрофи – як за кількістю загиблих і потерпілих від  її наслідків людей, так і за економічними збитками.  Чорнобильська  аварія - наймасштабніша техногенна  катастрофа в історії людства, яка показала, наскільки небезпечна сила атому, що вийшла з-під контролю, і як неймовірно важко її подолати.  
 Музей відкрито 25 квітня 1992 р. за ініціативою Міністерства внутрішніх справ України у спеціально реконструйованому історичному будинку Пожежної каланчі — пам'ятнику архітектури поч. XX ст., в якому пізніше розміщувалось Подільське пожежне депо (тут та у сусідньому будинку у 1980-х роках розміщувалося Київське обласне управління пожежної охорони, яке взяло на себе основний удар з гасіння пожежі на ЧАЕС). В 1996 р. музею надано статус Національного.
Національний музей Чорнобиля присвячений хроніці чорнобильських подій 1986 року, аналізу причин і наслідків аварії. У його експозиції налічується близько 7 000 різних експонатів, одним із найсильніших з емоційного впливу елементів музейної експозиції можна назвати коридор, у якому до стелі підчеплені таблички з назвами населених пунктів. Всі назви — це імена мертвих нині міст і сіл, покинутих жителями після аварії. Тут можна побачити унікальні відеоматеріали, комп'ютерні програми про катастрофу та її наслідки, діючу трифазну діораму «Чорнобильська АЕС до, під час та після аварії», діючий макет енергоблоку ЧАЕС, які розширюють хронологічні та тематичні рамки музею, підсилюють достовірність існуючої експозиції. Чимало представлених у музеї матеріалів опубліковані вперше — документи, карти з грифом «Таємно», фотографії. Всі ці унікальні експонати, серед яких і реліквії із зони відчуження (старовинні ікони, предмети народного мистецтва, місцевих ремесел, побуту мешканців Українського Полісся), та особисті речі ліквідаторів — змушують задуматися про най хворобливіші проблеми сьогодення, серед яких екологічні, соціальні, духовні збитки, завдані катастрофою. Велику роль в експозиції грають художньо-емоційні, філософські образи, які несуть значне тематичне навантаження, допомагають глибше осмислити загальнолюдську трагедію століття. Музей став місцем роздумів про минуле і майбутнє людства, місцем пам'яті, храмом надії та спасіння, куди приходять сотні тисяч людей різного віку, національності, віросповідання, для того, щоб пом'янути жертви Чорнобиля і переконатися у необхідності єднання зусиль всього міжнародного співтовариства для повної ліквідації загрози радіаційної небезпеки, яка і нині існує. Це — один із перших музеїв, відкритих у незалежній Україні. За характером зібраного матеріалу, концепцією його подачі музей «Чорнобиль» не має аналогів.
Про Чорнобиль українська молодь знає з підручників та  розповідей очевидців трагедії, але здебільшого згадують  напередодні чергової річниці вибуху на ЧАЕС. Завдячуючи тому, що відкрито Музей Чорнобиля тут кожен наочно може побачити імітацію в зоні вибуху на ЧАЕС, почути реальні голоси людей, яких відселяли з Чорнобильської зони, Ми були вражені, тим наскільки масштабною була трагедія і наскільки страшними були її наслідки.
  Ми висловлює щиру подяку тим, хто організував екскурсію, а чорнобильцям за подвиг, за пам’ять, збережену для наступних поколінь.




Рахуба Катерина, ІІ курс
Юридичний факультет