Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Травень 2017

 
У Коледжі вже традиційними стали подорожі містами України з метою написання дослідницьких робіт з історіі. Після візиту до  Ужгорода, Львова та
Одеси була запропонована  поїздка закордон. Метанашої поїздки -  робота над дослідницьким проектом «Досвід євроінтеграції країн Східної Європидля України». Для роботи над проектом було сформовано 3 групи зі студентів 1 курсу.
Наші травневі свята розпочались з чарівного міста Краків у Польщі. Місто зустріло нас дощем, але нам це не завадило побачити його особливості. У центрі Кракова й донині домінує головна торгова площа Старого міста – вона так і називається: «Головний ринок».Заснований в ХІІІ столітті, це найбільша середньовічна міська площа в Європі. Вона оточена історичними будинками, палацами та церквами.
Королівський замок на Вавелі. Цей замок був Резиденцією польських королів протягом більш ніж 500 років. Одночасно він був місцезнаходженням найзначніших державних установ: скарбниці, монетного двору, судів, а також головним військовим штабом королівства. Замок уособлював могутність та авторитет Речі Посполитої – не першого, але і не другого королівства Європи. Поки столиця не переїхала до Варшави.
Наступним містом стала Прага, де ми і провели найбільшу частину своєї незабутньої подорожі.
Міст, який з'єднує райони Старе Місто та Мала Страна, по праву вважається одним із найгарніших місць Праги.  
Староміська площа - це не тільки серце історичного центру Праги, але й осередок найбільш відомих празьких пам'яток. Саме тут можна побачити астрономічний годинник Орлой і Ратушу, церкву Св. Миколая та палац Кінських. Але і без цього Староміська площа порадує своїм строкатим архітектурним розмаїттям і неповторним духом старовинної Праги.
Це диво художньої фантазії знаходиться на Староміській площі, і воно настільки незвичайне, що повз нього не пройти! Будинок був побудований у XV столітті в стилі пізньої готики, але особливим його робить не це.
Головне тут — фасад, повністю покритий розписами в техніці сграфіто. Такі фрески роблять за трафаретом, наносячи кілька шарів штукатурки, а потім зіскрібаючи їх, чим досягається ефект об'єму. До речі, у тій же техніці виконані деякі фрески Ватикану.
Будинок схожий на картинну галерею: тут можна побачити і портрети правителів різних епох, і сюжети з античної міфології, і навіть біблійні сюжети зі Старого Завіту. До речі, подейкують, що певний час тут навіть жив Франц Кафка
Провівши опитування,група побачила,що більша частина населення знає про Україну дуже багато та навіть корінні чехи розмовляють українською мовою. Більшість людей висловлювали нам співчуття щодо війни на Сході держави.
Останньою державою, яку ми відвідали і яка більш за все всіх вразила була Німеччина. Дрезден дуже сильно заворожує своєю архітектурою готичного стилю. Місто має свою надзвичайну енергетику, яка в свою чергу допомагає відчути Дрезден не тільки зовні.
Самою головною визначною пам'яткою Дрездена є палац Цвінгер. Ця будівля архітектури XVIII століття вважається родзинкою саксонського барокко і спадщиною королів Саксонії, яких також називають курфюрстами.
Під час Другої світової війни від Цвінгера не залишилося і сліду. Однак копітка робота талановитих архітекторів та архівні креслення будови повністю відтворили первісний вигляд палацу.
Особливої уваги заслуговує Дрезденська картинна галерея розташована в Цвінгері, в якій зберігається одна з найунікальніших колекцій картин у світі.
За допомогою цієї подорожі група отримала величезний досвід в спілкуванні з людьми, вивчення різної наукової літератури. Студентами була написана дослідницька робота з Всесвітньої історії, результати якої будуть оформлені у вигляді презентації .
 

                                                                                                                                                                                      Ревуцька Софія, 1 курс,
                                                                                                                                                                                      Юридичний факультет