Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

вересень 2017

У Фінансово-правовому коледжі намагаються обирати для студентів найкращі екскурсії, які неодмінно зацікавлять і сподобаються.
Цього разу було обрано музей Мамаєва Слобода. Для студентів - це перша спільна екскурсія.
Це один з найкращих етно музеїв нашої країни. Тут втілено у життя легенди та вірування, звичаї та побут, архітектура та природа України часів козацтва, де дух давньої доби чудово сполучаються із сучасністю.
Ось першокурсники  коледжу йдуть по вул. Михайла Донця і вже за мить вони бачать надпис золотистими літерами "Мамаєва Слобода".
Коли входиш до музею, то все ніяк не можна повірити, що  понад 300 років тому по цій же землі збивали ноги геть малі дітлахи - майбутні герої пісень та переказів про відважних козаків.
3 та 4 група та  їх куратори зупинилися перед кремезною брамою до музею - саме час зробити спільні фото, та похизуватися перед друзями своїми знаннями про Україну ХIX ст.
На території музею увагу  першокурсників одразу привернула чудернацька споруда з діжок та смоли, призначеної  для того для того, щоб заздалегідь попереджати селище про наближення ворогів. Трохи вище, на роздоріжжі, стоїть каплиця Божої Матері: "Знаходиться вона тут не дарма, адже вважалось, що саме на роздоріжжі збирається вся нечиста сила, а щоб вона нікому не зашкодила - ставили каплицю" - розповідала гід пані Олена.
Наступним музейним експонатом була дерев'яна трьохрівнева церква побудована  у 2000 році з малюнків Т.Г. Шевченка, в стилі козацького бароко. Далі групи студентів попрямували до української хати, позаглядали у  вікна, світловоди, але ніхто не забув на порозі наступити на підкову, та доторкнутися сволока - це на щастя.
Після посиденьок в хаті ми вийшли на вулицю, де  мали змогу побачити волів. Це міцна, сильна, потужна, але разом з цими якостями спокійна і навіть добра тварина, що була незамінним помічником у господарстві. Шкода, що їх залишилось зовсім мало і поступово вони зникають. 3 група ще трохи походила на території музею, згадали дитинство, гойдаючись  на величезній гойдалці, майже з 4 сажні, піймавши  на собі усміхнений погляд куратора Наталії Володимирівни.
Згодом, групи студентів зійдуться на думці, що всім було цікаво дізнатися про устрій та буденне життя українського селища 19 ст.
Ми вдячні за прекрасно проведений час і незабутні враження та емоції!

  

 Гаєва Софія, Лейбенко Нікіта

                                                                                                                           1 курс 3 група юридичний факультет