Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Двадцять четверте серпня  святковий день — День незалежності України. Це свято передає дух патріотизму та гордості за свою націю, яка, пройшовши серйозні випробування, створила свою незалежну державу. Поступово країна стає частиною європейської спільноти й рівноправним членом міжнародних організацій.
Ось уже двадцять шість років Україна - вільна, незалежна, демократична держава, але кожен українець має знати, що наша мати - Україна існує вже багато століть.
     За плечима нашої держави розквіти і падіння, найкращі і найсвітліші події, але ще більше горя, болі і страждань. На шляху до незалежності наша ненька подолала безліч перешкод, пройшла багато війн і катувань. І все заради того, щоб ми, українці, жили у вільній державі. Історія українців починається з курної доби кам’яного віку, і нагадує про себе курганами та кам’яними ідолами. Це доба, так званої, трипільської культури. Наші предки мали насичену і барвисту культуру, можливо найстародавнішу на Землі. Поступово слов’янські родини об’єднувалися у племена, а племена, в свою чергу, розросталися і поступово утворилася держава. Ця держава згодом стала однією з най славетних держав світу і називалася вона - Київська Русь. За кожним злетом йде падіння. Так і почала падати могутня колись держава. Її ласу землю дрібнили на шматки, що багато років передавалися із рук однієї імперії до рук іншої. Але вільний народ не можна ув’язнити.     
      Щоразу, перебуваючи у полоні українці проявляли свій волелюбний характер. Прикладом неймовірно сили українського духу стала Запорізька Січ, про яку говорив весь світ. А пізніше символом української свободи став відомий Тарас Григорович Шевченко. У нашій історії ще багато прикладів волелюбності українців, їхньої сили духу і наполегливості. Але це все - історичні факти, це історія, тобто це минуле нашої країни.
      Довгий шлях до власної незалежності народ України пройшов і через радянський період. Після нетривалої україно-більшовицької війни, в ході якої УНР виявилася окупованою Німеччиною, в березні 1919 року відбувся Всеукраїнський З'їзд Рад, який прийняв конституцію Української Радянської Соціалістичної Республіки. В наслідок цього Україна знову опинилася в ярмі Московії.
У 1991 році розпався Радянський Союз і справжню незалежність Україна отримала 24 серпня 1991 року.
Верховна Рада України прийняла 24 серпня 1991 р. історичний документ виняткового значення для долі українського народу - Акт проголошення незалежності України.
За час своєї незалежності Україна подолала шлях від формальної республіки у складі колишнього СРСР до відомої у світі держави, – 123 країни визнали нас, а майже з 90 країнами встановлено дипломатичні відносини.
За цей короткий 26-річний , як для історії час, в країни з'явились свої символи та герої.
Хочеться вірити в те, що у майбутньому наша країна зуміє гармонійно поєднати найкращі надбання минулих часів та сьогодення, переосмисливши колишні помилки і почерпнувши з них корисний досвід, ми побудуємо суспільство високої культури і матеріального добробуту, а  для цього ми маємо почати з малого, з любові до рідного краю, з любові до рідної мови, з любові один до одного.