Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

5 лютого відбулась третя лекція виробничої практики на тему «Основні завдання діяльності прокуратури в сучасних умовах».
Спікер: Севрук Юрій Григорович
Кандидат юридичних наук, Державний радник юстиції ІІІ класу, заступник завідувача кафедри Національної безпеки, професор кафедри правоохоронної і антикорупційної діяльності ННІ права імені князя Володимира Великого Міжрегіональної Академії управління персоналом, перший заступник Генерального прокурора України (2015-2016), виконувач обов'язків Генерального прокурора України (2016).
Юрій Григорович акцентував увагу на наявних проблемах реформування прокуратури, які мають довготривалий ефект. Зокрема у 2016 році, так званий «Закон Луценка» не був спрямований на реформування органів прокуратури, а лише надав можливість призначити нових працівників до органу без проходження відповідної атестації.
Так само, система щодо призначення на посади прокурорів зазнала відповідних змін. Так, після 2015 року, норма ЗУ «Про прокуратуру» передбачала обов’язкове проходження до органів прокуратури після 2 років стажу і навчання в Національній академії прокуратури України. Але ця норма також себе не виправдала, оскільки молоді кадри за ці ж 2 роки могли знайти собі іншу, більш високооплачувану роботу і втрачали бажання працювати за фахом.
У 2023 року цю норму скасували і вже не було заборони студентам приходити на конкурс до органів прокуратури, а також скасували означені два роки стажу для посади прокурора, тим самим було внесено зміни у процес добору та підготовки прокурорів. Таким чином, реформа щодо працевлаштування покращилась, проте питання винесених рішень щодо незаконних звільнень прокурорів, люстрації, залишаються відкритими та поза увагою.
Щодо повноважень прокурора також не було внесено жодних змін, оскільки законодавство передбачає, що прокуратура здійснює представництво інтересів громадянина або держави від імені держави. Однак на практиці, громадяни звертаючись за допомогою, отримували відмову, тим самим довіра до прокуратура поступово втрачалась.
Оскільки лекція побудована у форматі обговорення, студенти мали змогли поставити питання, на які Юрій Григорович надав розгорнуті відповіді, зокрема щодо факторів, які спричинили прийняття недосконалого закону (питання лише до розробників чи є ще певні додаткові фактори); чи досягнуто прокуратурою якихось конкретних результатів у вирішенні питання щодо дотримання норм міжнародного права зі сторони рф щодо утримання і поводження із військовополоненими; чи можлива ефективна робота всіх органів виконавчої влади без корупції та багато інших.