Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

12 лютого відбулась восьма лекція в межах виробничої практики на тему «Країна ветеранів».
 
Спікер: Березіна Світлана Борисівна, доктор економічних наук, членкиня Наукової Ради МОН України, членкиня команди формування Національної Стратегії освіти і науки 2030, експертка з управління соціальними ризиками, народжена нагрудним знаком МОН України «Відмінник освіти України» (2020), Генеральний директор директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства у справах ветеранів (2022-2023)
 
Світлана Борисівна розпочала лекцію з офіційної статистики, а саме 1,2 млн. осіб перебувають на військовій службі, при цьому, в майбутньому цей показник буде тільки рости. Так, на сьогодні 1 мільйон героїв. І ще 4 мільйони членів родин. Кожен 5-й ветеран. 
Також спікер наголосила на важливості адаптації ветеранів до мирного життя, зокрема базовий шлях ветерана після повернення передбачає чотири кроки: 1. демобілізація, ТЦК; 2. лікування, ВЛК; 3. ЄДРВ, Є-ветеран; 4. повернення в громаду.
 
Світлана Борисівна зазначила про запровадження нової ветеранської політики, яка включає створення інфраструктури: якісні та доступні послуги, економічну активність, реабілітацію ветеранів, доступне житло, а також вшанування подвигу Захисників та Захисниць.
 
Зокрема, успішна реабілітація ветеранів передбачає створення мережі таких Центрів, які включатимуть науково – освітній простір, рекреаційний простір, спортивний простір, простір психологічної допомоги, роботи з ПТСР та залежностями тощо.
 
Так, розвиток адаптивних видів спорту полягатиме у розширенні мережі безбар’єрних закладів у містах та регіонах, популяризації активного способу життя та нових можливостей серед ветеранської спільноти та інші важливі аспекти.
 
На останок, Світлана Борисівна акцентувала увагу на важливості вшанування подвигу Захисників та Захисниць, шляхом будівництва Національного військового меморіального кладовища. 
 
По завершенню лекції, студенти задали важливі питання щодо ролі суспільства у процесі реабілітації ветеранів, впровадження обовʼязкової психологічної освіти тощо.