Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року


Лекція Сібе Шаапа «Спокуса популізму»

 

четверг в 19:00 - 21:00 14 вересня в "Українському інституті майбутнього" відбудеться лекція професора Сібе Шаапа "Спокуса популізму".

Організатори: Україна – це свобода (UkraineisFreedom), Асоціація професійного уряду (PGA), Український інститут майбутнього

Адреса: Гончара, 65 (6 поверх), Київ

Вхід вільний за умови попередньої реєстрації у формі:
https://goo.gl/forms/7ImQQ3UXu5RSTuyD3

Синопсис
Сучасний популізм діє без інтегрованої ідеології. Він відрізняється від популістських рухів минулого, таких як фашизм, націонал-соціалізм та комунізм, бо ці рухи започаткували власні ідеології, дали чітке уявлення про те, куди рухатися і як побудувати краще життя та суспільство. Вони були революційними, новий популізм - бунтівний, він може перетворитися на революцію, проте через внутрішній імпульс, не заради конкретної мети.
Новий популізм не має чіткого уявлення про минуле і не має ідеї майбутнього, на яке потрібно працювати, він існує тільки в сьогоденні. Цей вид популізму реагує лише на стан життя, який його не влаштовує та на противників (ворогів) яких не полюбляє.
Слово популізм походить від "populus" (лат.) = єдність людей навколо ідентичності. Populus стосується самодержавства, де лідер представляє людей, виключаючи небажаних «інших».
На прикладі Дональда Трампа, Сібе Шаап опише новий популізм, а також його небезпеку.
Доктор Сібе Шаап (Sybe Schaap) – виходець із Нідерландів (народився 1946 року), здобув економічну, соціологічну і філософську освіту. Його дисертація була присвячена проблемам тоталітарного суспільства в умовах марксизму і філософії Фрідріха Ніцше. Наразі він викладає філософію у Вільному університеті Амстердама і Карловому університеті Праги. Сібе Шаап є автором п'яти книг з філософії, перекладені німецькою, російською та українською. Окрім філософської діяльності, він є головою Водного комітету Нідерландів і депутатом нідерландського парламенту від ліберальної партії "Народна партія за свободу і демократію", ВВД.