Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

На честь 23-го Дня народження Коледжу була організована поїздка в Карпати, наша ціль - піднятися на Говерлу і прикрасити її блакитним прапором з гербом Фінансово-правового коледжу.
Зустріч відбулася в залі центрального вокзалу. За традицією, викладачі та студенти зробили спільні фото. Далі, коли Ірина Анатоліївна оголосила, хто в якому купе знаходиться, коли хлопці допомогли дівчатам підняти валізи до вагону, коли легким поштовхом рушив потяг, саме тоді й розпочалась наша подорож.
Доки пейзажі у вікні змінювалися, студенти встигли познайомитися, поділитися досвідом своїх поїздок і підкорення гір. Трохи пізніше, ввечері, в кожному купе буде хоч один, хто сидітиме піджавши ноги й малюватиме в думках, що ж його чекає... але ніякі уяви не зможуть наблизитися до того ідеалу, який чекав там, на Вершині.
Приїхавши на місце, не відкладаючи на потім, ми розпочали екскурсію. Перша гора - Швейкова, висотою 940 метрів. Вона відкрила команді панораму центру Верховини та його околиць. Зараз, згадуючи як по дитячому вередували деякі учасники, мимоволі стає смішно, адже вже зараз, після Говерли зрозуміло, що то була дитяча гірка. Затримуватися ми на довго не стали, адже наступного дня була важлива місія: піднятися з прапором Коледжу, з його головним атрибутом, на вершину Говерли.
Наступного ранку, із зібраними напередодні рюкзаками наша команда сіла в автобус - курс на вершину України. Висота Говерли – 2061 метр над рівнем моря. У перекладі з мадярського ця назва означає “сніжна гора”. Погода на ній часто змінюється: сніг на Говерлі серед літа – не дивина (добре, що нашій групі так не "пощастило"). На схилах гори – форми плейстоценового заледеніння, каменепади. Говерла вкрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди – кам’яні осипи. Біля підніжжя – один з витоків Пруту, водоспад. Під'їхали до початку маршруту біля ст. "Заросляк", довжина нашої траси - 11 км, вертикальний підйом 1200 м. Вислухавши короткі інструкції та настанови від гіда, ми рушили. З перших кроків нам стало важко дихати, і не від того, що обрали ми самий важкий підйом, а від того, що такої раптової приголомшливої краси ніхто не очікував. Над головами височіли кремезні дерева, а під ногами, мов стрічечки, сплітались тоненькі струмочки. Й надалі навколо нас було стільки краси, що перенести все на папір просто неможливо; Інна Михайлівна, Ірина Анатоліївна, студенти йшли з таким захопленням в очах, що вони аж виблискували. Під час підйому радувало душу й те що слово "команда" для нас стало не пустим: коли комусь тяжко, інші допоможуть - простягали руку, пропонували води... і в таких деталях ховається просте людське щастя. Ми справді змогли побачити, відчути, що означає девіз: "один за всіх і всі за одного". З кожним метром це відчуття зігрівало все більше, відчуття того, що Фінансово-правовий коледж створив зі студентів та викладачів не просто групу, а сім'ю!
Ось так, милуючись краєвидами, насолоджуючись відчуттями, ми й дійшли до самої вершини. Ми піднялися за дві з половиною години, а ще через мить там, на даху України, майорів прапор Фінансово-правового коледжу... На Говерлі ти відчуваєш себе вище хмар, на небі. Ти відчуваєш себе чимось більшим, ніж ти був внизу, на початку маршруту. Там на горі України ти не самотній, ти піднявся не один, ти був з групою – команда Фінансово-правового коледжу, яка стала мов одне ціле. Саме так відчуваєш себе на вершині України. 
Підніматися було важко, за думкою більшості - спускатися ще важче, але це було того варте. Кожна мить була варта докладених зусиль. Нарешті знову впавши на свої місця в автобусі, ми приходили до тями.  Ми так би мовити "повернулися з небес на землю".
Наступного дня ті, у кого ще були сили, пішли на наступну гору, інші - до музею. Обидві групи залишились задоволені зробленим вибором. А при зустрічі кожен почав розповідати, що ж нового він побачив та дізнався . 
Так і минув наш останній день в Карпатах. А далі – потяг, знову думки в купе під аромат з карпатських трав... і чомусь все згадувалися ті слова гіда: "Якщо ви були в Карпатах і не піднялись на Говерлу, то нікому не кажіть, що ви були в Карпатах!" ..... а команда Фінансово-правового коледжу таки була в Карпатах!


Гаєва Софія 

1 курс 3 група

                                                                                                                                                                                                    спеціальність «Права»