Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Кір - одне з найбільш заразних вірусних захворювань, воно може супроводжуватися вираженою інтоксикацією, лихоманкою, запаленням дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою плям на слизовій оболонці ротової порожнини, а також висипом на шкірі.
 
Найчастіше на кір хворіють діти та підлітки, однак може заразитися і невакцинований дорослий.
 Симптоми кору та інкубаційний період
Симптоми кору з'являються приблизно через 10 днів після зараження вірусом, найбільший ризик заразитися від хворого існує від прояву перших симптомів до висипання. Після інкубаційного періоду (він триває приблизно 6-21 день) у хворого починають проявлятися симптоми інфекції у вигляді:
- сильного головного болю;
- нежитю;
- високої температури - до 40 градусів;
- слабкості;
- сильного сухого кашлю;
- збільшення лімфовузлів;
- запалення слизової оболонки очей: спостерігається сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення;
- проносу;
- блювання;
- рожевих точкових утворень на піднебінні, а на щоках, яснах та губах - білястих (з'являються на другий-третій день);
- приблизно на 5-й день у хворого на обличчі та шкірі голови з'являється червоний висип;
- після 5-го дня висип поширюється на все тіло.
 
Чим небезпечний кір?
Небезпека цієї інфекції в тому, що вона може викликати серйозні ускладнення, наприклад, пневмонію й навіть енцефаліт. У деяких випадках хворому загрожує інвалідність або навіть летальний результат. Хвороба триває до чотирьох тижнів й більше.
 
Як передається вірус кору
Кір - надзвичайно заразний, оскільки він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Вірус цього захворювання може жити в повітрі і на поверхнях до двох годин після того, як хворий залишив приміщення. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують з хворим, будуть заражені.
 
Вакцинація проти кору
Ліків від кору не існує, єдиним ефективним способом убезпечити себе та своїх дітей – вакцинація!
Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 роки смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі. Щонайменше в п’яти регіонах світу кір має бути повністю викорінений до 2020 року — таку стратегічну мету проголосила ВООЗ. Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК за календарем, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн й Україна.
Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання.
Віруси не знають кордонів. Однак навіть якщо кір завезено з іншої країни, то в середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.
 
За матеріалами МОЗ України