Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Дорогий студенте, як часто ти відчуваєш, що тобi бракує енергiï? Як часто твого заряду не вистачає надовго? Не знаючи, як заповнити нестачу життєвої енергії, ти зловживаєш кавою, спиш до вечора на вихідних, спустошуєш запаси енергетичних напоїв в сусідньому супермаркеті. Але помiчаєш, що нічого крім залежності від кофеїну і ще більшої втоми такий підхід не приносить.Що ж робити? Необхідно зрозуміти, чому тобi не вистачає життєвої енергії і навчитися правильно відновлювати її ресурси.

Пропонуємо 5 речей, які варто знати, щоб бути енергійним.
  • Враховуй ритми свого Біогодинника
Чи відомо тобі, що усiбiологiчнi процеси, що вiдбуваються в нашому органiзмi, мають свою циклiчнiсть? У медицинi цю циклiчнiсть прийнято називати бiологiчним годинником.Вченими доведено, що біологічний годинник впливає на концентрацію, настрій, активнiсть та енергiйнiсть. Протягом доби хiдбio-годинника то сповiльнюється, то прискорюється - i ми вiдчуваємо то сонливiсть, то енергiйнiсть.
Години зросту активностi:з 5:00 - до 8:00;з 11:00 - до 12:00;з 16:00 - до 17:00; з 20:00 - до 21:00; з 24:00 - до 01:00.
Години спаду активностi:з 02:00 - до 03:00;з 09:00 - до 10:00;з 14:00 - до 15:00; з 18:00 - до 19:00; з 22:00 - до 24:00.
Враховуй ритми свого бiо-годинника та будь продуктивним!
  • Два режими роботи мозку
Наш мозок працює поперемінно у двох режимах - сфокусованому та розфокусованому.
Найбільше енергії мозок використовує у сфокусованому режимі. Коли ми зосереджуємось на вирішенні якоїсь задачі, контролюємо якийсь процес або ведемо жваву дискусію тощо. Тоді витрачається досить велика кількість енергії через інтенсивний процес передачі інформації у клітинах мозку, нейронах.
У розфокусованому стані, коли ми робимо перерву, переключивши мозок на щось інше, хоча б на 20 хвилин, напруга спадає, а наш мозок та організм в цілому відновлюється. Окрім того, під час розфокусованого режимуутворюються нові нейронні зв’язки. Тому, іноді гарні ідеї та важливі рішення приходять під час «паузи».
Для підтримки балансу енергії необхідно чергувати стани фокусування і розфокусування уваги. Вміла зміна одного виду діяльності на інший допомагає мозку відновлювати енергетичні ресурси.
  • Правило 20 хвилин
Правило 20 хвилин - це хороший спосіб почати щось робити, боротися з лінню і підвищити свою продуктивність.Хто займається спортом 20 хвилин на день, тому не варто турбуватися про своє здоров'я. Хто знаходить 20 хвилин на день, щоб зайнятися улюбленим хоббi, тому не варто переживати за цiкаведозвiлля. Хто виділяє 20 хвилин на день на слухання себе і ведення особистих записів, тому не варто турбуватися про нестачу ідей. Хто читає корисну книгу хоча б 20 хвилин на день, не варто переживати про те, як стати експертом. Хто виділяє 20 хвилин на відпочинок, не слід побоюватися перевтоми.
Таким чином, 20 хвилин заняття дійсно важливою для тебе справою підвищить рівень твоєї енергійності.
  • Мозок та емоційне вигорання
Пригадай, пiсля чого зазвичай ти вiдчуваєш себе виснаженим та що допомогаєтобi відновити енергію? Переживання сильних негативних емоцій, так само як і позитивних, може призвести до емоційного вигорання. Для нашого мозку має значення тільки рівень емоційного напруження. Тому потрібно вчитися «розгружати» свій мозок. Це може бути заняття улюбленим хоббі, спілкування з друзями, прогулянка на свіжому повітрі, медитація тощо. Також у якості профілактики емоційного вигорання експерти радять «продуктивну самотність» – час, який ти проведеш наодинці з собою. Ну і звісно ж звертай увагу на те, що реально насправдi приносить тобi радість.
  • У здоровому тілі здоровий дух.
Наш рівень енергії та фізичний стан взаємопов’язані. Тому правильне збалансоване харчування, гарний сон та прогулянки на свіжому повітрі мають величезний вплив на рівень нашої енергійності.Не менш важливою є спортивна активність. Адже під час фізичної активності наш мозок насичується киснем та у нашому тілівиробляються гормони щастя ендорфіни. А це напряму впливає на зріст енергійності та продуктивність.
Травневі свята - гарний привід, щоб подбати про своє здоров’я, гарно відпочити та відновити свої енергетичні ресурси.  Тож користуйся цими лайфхаками та будь енергійним!

 

Практичний психолог

Кравченко К.Г.