Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Заліково-екзаменаційна сесія є відповідальним моментом у житті кожного студента. Однак, цей період дуже часто супроводжується виникненням певних психо-фізіологічних ознак. З'являється втома, підвищується рівень стресу та виникає прокрастинація. Таким чином, навіть при сильному бажанні зосередитися на вивченні матеріалу, знижується рівень мозкової продуктивності та спадає концентрація. Знайомо?
Пропонуємо поради для підвищення концентрації під час сесії.
  • Достатньо відпочивай
На концентрацію та енергійність впливає стан нашого організму. Для того, щоб організм почувався добре, потрібно висипатися. Гарний сон забезпечує необхідне відновлення клітин мозку та, відповідно, його  когнітивних функцій, щоб ми могли чудово працювати наступного дня. Вченими доведено, що для дорослої людини сон має бути від 7 до 9 годин на добу. Для підлітка ж - від 8 до 10 годин на добу.
  • Роби нотатки від руки
Під час того, як ми робимо нотатки, ми тренуємо довгострокову пам'ять. Таким чином, мозок працює у сфокусованому режимі та докладає більше зусиль для концентрації - і ми легше запам’ятовуємо дані та примітки, які написані власноруч, а інформація, що занотовується, відкладається у пам'яті надовго. Тому, під час підготовки до складання сесії, корисно робити тезові записи при відповіді на питання.
  • Не забувай про перерву
Після того, як мозок активно попрацював у сфокусованому режимі, потрібно перевести його у розфокусований. Тобто зробити перерву. Адже саме у розфокусованому режимі оброблюється та засвоюється отримана інформація. Перерва дозволяє відновити енергію, мотивацію та концентрацію. Тому, під час старанного вивчення матеріалу до іспитів потрібно організовувати короткі перерви. Це дозволить засвоювати великий об'єм інформації та чітко структурувати відповідь на іспиті.
  • Таймменеджмент у соціальних мережах
Часто буває так, що коли є необхідність зосередитися на чомусь важливому, виникає бажання відволіктися. Це явище називається прокрастинацією. Так, на заваді підготовки до іспитів стає "зависання" у соціальних мережах. Для того, щоб справлятися з цим явищем, доречно встановлювати собі певний час перебування в мережі Інтернет. Скористайся правилом 20-и хвилин. Протягом 20 хвилин побудь в Інтернеті, поспілкуйся в месенджерах та повертайся до роботи. Таким чином, це не завдасть шкоди процесу навчання, а перерва у 20 хвилин дозволить твоєму мозку повернутися до роботи з ще кращою концентрацією і продуктивністю.
  • Роби прогулянки на природі
Під час прогулянок мозок насичується киснем. А тому його концентрація та продуктивність зростає. Більше того, свіже повітря та зелені рослини діють на мозок як релаксант. Тому, фахівці рекомендують після напруженої інтелектуальної роботи робити пішу прогулянку у паркових зонах відпочинку. У період підготовки до сесії та, власне, самих іспитів спробуйте робити невеличкі перерви-прогулянки (знову в нагоді правило 20 хвилин) – та знову повертайтеся до роботи. І результат –концентрація – не змусить себе довго чекати.
  • Харчування для мозку
Під час напруженої інтелектуальної діяльності мозок активно використовує свої ресурси. А тому, йому потрібні спеціальні поживні речовини. Щоб підвищити концентрацію та продуктивність, варто ввести у свій раціон горіхи, авокадо і шоколад. Авокадо, через високий вміст лютеїну, сприяє підвищенню когнітивних показників, включаючи пам'ять та увагу. Горіхи покращують швидкість обробки та засвоєння інформації, пам'ять і концентрацію. Шоколад та какао-боби – продукт, багатий на хімічні сполуки, що грають роль нейропротекторів. Їх вживання допомагає підвищити концентрацію та увагу.
  • Спорт підвищує продуктивність
Під час занять спортом виникає м'язовий тонус. Він насичує кров киснем, а заразом киснем насичується і мозок. Доведено, що люди, які займаються спортом, демонструють кращу концентрацію, стійкішу увагу та швидкість перебігу когнітивних процесів, аніж ті, хто рідше або зовсім не займаються спортом. Також підвищується загальний рівень стресостійкості. Тому, спортивна активність, особливо у період сесії, допоможе поліпшити твою концентрацію та продуктивність.
 
Бажаємо успіхів під час сесії!

Практичний психолог 
Кравченко К.Г.