Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Підлітковий вік є одним з найнеповторніших і найнепростіших етапів у житті наших дітей. Сьогодні є багато нової і доказової інформації про цей вік. Виявляється, що підлітковий вік триває з 12 до 24 років, що пов'язано зі значними змінами в організмі молодої людини.
Міфи, упередження та вигадки, пов'язані із підлітковим віком, можуть ускладнювати життя учасникам цього, насправді, дивовижного періоду. Чи знайомі вам ці міфи і правда про них?

Міфи

Правда

1) “Розбурхані” гормони “зривають дах” підліткам, змушують “злітати з котушок”.

 

Продукція збільшується в цьому віці, АЛЕ не гормони підтримують поведінку молодих людей. Сучасні дослідження стверджують: підліткове сприйняття є, насамперед, результатом змін у процесі розвитку мозку.

 

2) Перехідний вік - час незрілості, його треба стерпіти та перетерпіти, а підліткам - просто пережити його, “вирости”.

 

Підліткам потрібно не ПЕРЕжити перехідний вік, а ПРОжити його з користю, бо це ДУЖЕ ВАЖЛИВИЙ етап. Дорослим необхідно усвідомити, що “робота”, яку підліток виконує - тестування меж, пошук незвіданого та захоплюючого тощо - закладає основу для формування характеру, що допоможе жити повноцінним, цікавим і цілеспрямованим життям.

3) Підлітковий вік - це "боротьба" за незалежність від дорослих.

 

Здоровий підхід до зрілості полягає у взаємозв'язку поколінь, а не повній ізоляції за принципом “зроби сам”. Підлітки справді відчувають природне прагнення до незалежності, проте відносини з дорослими мають для них суттєве значення. Загалом людський розвиток відбувається за схемою: потреба у турботі дорослих - потреба в інтенсивному спілкуванні з однолітками - турбота про інших людей - отримання допомоги від них у зрілому віці. Це і є взаємозв'язок!

 


Перехідний період - це не період “шаленості чи “незрілості”, чи “нерозсудливості”. Це період напруженого емоційного життя, пошуків свого місця в суспільстві і творчої роботи над особистістю.
Розуміння цих процесів робить життя гармонійнішим як для підлітків, так і для дорослих!
Запрошуємо усіх батьків підлітків на безкоштовний цикл вебінарів "БАТЬКИ І ПІДЛІТКИ: ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАЛАГОДЖЕННЯ СТОСУНКІВ ТА ПОКРАЩЕННЯ ПОВЕДІНКИ"
21 лютого, 16:00-17:30 год. "Порадня": як говорити з підлітками, аби вони могли почути батьків?
7 березня, 18:00-19:30 год. Як батькам підлітків навчитися турбуватися про себе?
18 квітня, 18:00-19:30 год. Батькам на замітку: виклики підліткового віку і як з ними справлятися
Вебінари проводитимуться фахівцями центру "Коло сім'ї" в межах україно-швейцарського проєкту "Психічне здоров'я для України" за підтримки Швейцарії.
Реєструйтеся на цикл вебінарів для батьків підлітків за посиаланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0za3X2EyJzvnf3Kq6_sr4u0yl3gtKVsXxQmv91Bu73Z7jxg/viewform