Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Вересень 2015

На південній окраїні міста Києва колись існувало селище Пирогів. На території якого, у далекому 1969 році заснували найбільший музей Європи (просто неба)..

В народі його звикли називати “Музей Пирогово”, але повна назва “Національний музей народної архітектури та побуту України”. Музей розташований серед зелених дібров стародавнього Голосіївського лісу.

Мальовничі краєвиди відтворюють і доповнюють історичне середовище різних реґіонів України. Тут можна побачити й осягнути всю Україну, якою вона була понад сто років тому.

Саме там кожен відвідувач має змогу поринути на кілька століть назад у минуле українського села, така своєрідна машина часу, опинитися в якій випала можливість і нам, студентам першого курсу юридичного факультету Фінансово-правового коледжу.

Ми гуляли тихими вуличками українського села, насолоджувалися атмосферою, знайомилися з архітектурою та побутом. Екскурсовод розповів нам одну таємницю, наприклад, той, хто сфотографується біля будинку заможного селянина - сам розбагатіє. Звичайно, ніхто не упустив свій шанс. Також ми не лише дізналися про тогочасний алкотестер, а й мали змогу перевірити його на собі. Спосіб, звичайно, цікавий, але не точний. На жаль, ми не змогли зайти до школи, розташованої на території музею, саме тоді там відбувалися зйомки другої частини фільму “Останній москаль”, що для нас виявилось не менш цікавим за всю архітектуру.

На території музею розташовано близько 275 архітектурних експонатів народного будівництва XVI–XX століть, що гармонічно вписалися в довколишній історичний ландшафт. Особливістю музею є те, що тут відбуваються гуляння під час народних свят. На мою думку, саме тоді можна повністю поринути в минулі часи. Коли нас оточує не лише архітектура, а й звичаї, одяг, ремесло, співи, танці та навіть улюблені страви наших предків.

Музей – улюблене місце відпочинку киян та гостей міста. За один день його не обійти ,щоб все побачити. Тож сюди повертаються, щоб відкрити для себе старовинну Україну.


Гавриш Анастасія 1 курс, юр.ф-т