Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Березень 2015

Студентські роки важаються одним з найкращих періодів у житті молодих людей. Бо це роки молодості, роки прекрасних очікувань і сподівань.

У цей час з новою силою прокидається бажання осмисленно пізнавати світ, шукати відповіді на непрості запитання, у дискусіях їх знаходити і радіти від того, що здатен на якийсь крок наблизитися до істини. Але новий досвід, який допоможе у пошуках правдиБ можна здобуваьи не лише в аудиторії під час занять, але і поза навчальним приміщенням, відвідуючи різноманітні заклади і заходи.

На одному із занять з історії України, вивчаючи тему розвитку духовного життя у довоєнні та після воєнні роки, у нас, першокурсників, виникла суперечка: чи був насправді розвиток духовного життя в цей період? Шукаючи відповідь на це непросте запитання, було прийняте рішення відвідати один із найважливіших духовних і культурних центрів не тільки Украхни, але й усього православного світу, архітектурно-історичну пам'ятку нашого міста - Києво-Печерську Лавру. Тож, у супроводі куратора Степанчук Інни Михайлівни та викладача історії Трухіної Ірини Анатоліївни ми вирушили на екскурсію.

На території Києво-Печерської Лаври нас радо зустрів митрополит Вишгородський і Чорнобильський, вікарій Київської митрополії, намісник Києво-Печерськох Успенської Лаври архіпиєпископ Павло. Він привітав усіх з початком Великоднього посту, благословив нас і висловив побажання бути старанними та смиренними у навчанні і слухатися своїх наставників-учителів. Після цього на нас очікувала несподівана, але дуже приємна несподіванка - нам вручили чудові подарунки: книги-настанови християнину "Православний піст", а також кожен із нас отримав прекрасну плитку чорного шоколаду, виготовленого ченцями Києво-Печерської Лаври. Особливістю цього шоколаду є те, що він пісний і його можна їсти навіть у піст.

Після зворушливої зістрічу із архієпископом Павлом ми були запрошені на цікаву та захоплюючу екскурсію, яку нам провів отець Олександр. Почалася екскурсія із огляду території Києво-Печерської Лаври, яка розташована на площі 22 га, і яка поділена на чотири частини: Верхня Лавра, Ближні печери, Дальні печери та Гостинний Двір. Києво-Печерська Лавра заснована ще в 1051 році і була постійним центром православ'я на Русі. Насамперед, дуже вражає мальовничість цього місця і його положення - на правому, високому березі Дніпра, яке займає два пагорби, розділені глибокою угловиною, що спускається до Дніпра. На території Верхньої Лаври діє Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Монастирське ж життя зосереджене в Нижній Лаврі. На території Лаври поховано багато видатних осіб. Разом із Софійським собором нині вона винесена до переліку Світової спадщинии ЮНЕСКО.

Наша ж екскурсія була зосереджена саме у Дальних печерах. Усіх нас захопила енергетика цього місця. Тут знаходяться нетлінні мощі старців, які своєю святою вірою, покорою і самовідданим служінням Господу були занесені до лику святих. У кожного з нас була можливість прикластися до мощів, помолитися і попросити здоров'я та благополуччя для своїх рідних та близьких, відкрити у собі почуття духовної гармонії зі світом.

Коли ми вийшли з печер, то о.Олександр ностанок розповів нам про важливість дотримання посту, сказавши слова, які заставили нас задуматися: "Піст - це відмова від чогось гарного заради чогось ще кращого".

Ця екскурсія була дуже важливою і необхідною нам, бо допомогла більше зрозуміти про розвиток духовності і водночас відкрити її у собі, а такоє збагатила враженнями та емоціями від перебування у такому чудовому умиротвореному місці.