Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Жовтень 2017

Бажання у студентів 2-3 курсів економічного факультету  Коледжу відвідати  музей грошей Національного банку України виникло ще на початку вересня. Дізналися процедуру проведення, подали заявку, почали чекати. Декілька разів дзвонили, але відповідь була наступна: «По-перше, біля Національного банку проводиться пікет, тому проведення екскурсій зупинено. А по-друге, дуже багато заявок, які було подані, ще в минулому році. Очікуйте, може в кінці навчального року.» Але ми не втрачали надії, дзвонили, просили. Бо як сказано в Біблії: «Стукайте і Вам відчинять».
Дзвінок від адміністратора музею був настільки неочікуваний, що я навіть спочатку подумала, що  це розіграш. Працівник музею повідомляв, що вони можуть прийняти нас 26 жовтня об 11.00.
26 жовтня 2017 року почалося з непогоди та заторів. Але це не було причиною відмінити екскурсію. Вулиця Інститутська  зустріла нас дощем та гаслами, що відлунювали від стін Національного Банку України. Пройшли процедуру перевірки учасників екскурсії, а також минувши металошукач, ми потрапили в залу музею. В атмосферу світла, чистоти, тепла та такого чітко вловимого аромату матеріального комфорту.
Під час екскурсії студенти дізналися:
- історію грошового обігу на теренах України: від монет грецьких полісів Північного Причорномор’я V-ІІ ст.. до н.е. і монет Західної Європи XV-XVII до радянських грошових знаків епохи перебудови;
- історію національної валюти – гривні від лічильно-вагової одиниці IX століття та срібного зливка XI-XIII ст.. до перших грошей Української Народної Республіки (1917-1920 рр.) і сучасної гривні;
- історію грошей, сучасних банкнот і монет різних держав світу;
- та ознайомились з унікальною колекцією пам’ятних монет України, що включає випуски 31 тематичних серій з використанням різноманітних технологій та дизайну.
В кінці екскурсії студентам було запропоновано самостійно спробувати викарбувати власну монету, що залишилась їм на згадку.
Це було так захоплююче, так цікаво, так дивовижно!
Музей грошей Національного Банку України – місце, яке має відвідати не тільки майбутній економіст, а й кожен, хто цікавиться історією своєї Батьківщини!
Студенти засвідчили, що цей похід був дуже корисним для них, особливо як для майбутніх економістів. На превеликий жаль, хто з студентів не зміг з певних причин відвідати цей музей – бажаємо побувати там.
Всі учасники екскурсії дуже дякують екскурсоводу Олександрі.

 

 

Куратор,

                                                                                                                                                                                            викладач, к.е.н.Осіпова Л.В.