Фінансово-правовий коледж

заклад вищої освіти з 1994 року

Листопад 2017

Декілька років  традиційно група студентів Фінансово-правового коледжу проводить  дослідження у проекті з історії «Досвід євроінтеграції для України». На початку листопада ми, з цією метою,  відвідали Угорщину та Італію. На шляху  нас чекали відкриття і випробування. Приємно здивувала столиця Угорщини -Будапешт. Вночі, після тривалої дороги, в яскравому світлі відкрилася панорама міста: будинок парламенту Угорщини – Орсагхаз, Будайська фортеця,Королівський палац…Як зачаровані ми милувалися краєвидами міста. Вдень почалася робота над проектом. Під час екскурсії побачили найвпізнаванішу і найвитонченішу будівлю в Будапешті, справжній символ міста, та й Угорщини в цілому - будівлю парламенту. Там здивувала справжня церемонія зміни варти. Перед очима Будайська фортеця: старовинна частина міста, де знаходиться Королівський палац, Історичний музей, Церква Святого Матьяша і ще багато інших визначних шедеврів мистецтва. Одна з визначних пам'яток Будайської фортеці, яку хочеться виділити окремо-це Рибальський бастіон. Якщо при згадці її назви вам уявились рибальські сітки і суворі рибалки, ви сильно здивуєтеся. Насправді це гарна білокам'яна фортеця з сімома баштами, названа так лише тому, що на цьому місці колись торгували рибою. Найкрасивіший вид на Дунай і Пешт відкривається саме з Рибальського бастіону. Ще один символ міста,  по якому ми пройшлися залюбки- ланцюговий міст Сечені, який з'єднав в кінці XVIII століття Буду і Пешт. А далі було те, що заставило задуматися….Пам'ятник «Бронзове взуття»…Меморіал на березі Дунаю, від якого болить серце. 60 бронзових пар взуття - жіночі, чоловічі та навіть дитячі - нагадують про те, як тут під час Другої світової розстрілювали єврейські родини.
Далі нас чекала дивовижна Італія. Перше знайомство з нею відбулося в невеличкому місті  Падуя. Галасливим натовпом ми вийшли на площу Прато-делла-Валле. На цій площі колись полонив глядачів своїми святковими виставами придворний театр. Для жителів Падуї тут влаштовували виставки прикладного мистецтва, кінні змагання та торгові ярмарки. Це місце було популярним серед італійців. З часом жвава площа стала приходити в занепад, вона була заболочена, і лише в кінці XVIII століття вириті поблизу канали допомогли відтворити культурний вигляд покинутого місця. Вздовж каналу розташувалися 78 мармурових статуй видатних особистостей Падуї. У центрі утворився острів, його назвали Меммия, посередині був встановлений невеликий фонтанчик. Атмосфера спокою й умиротворення панує на площі. Оточена з усіх сторін старовинними палацами площа дозволяє приїжджим туристам безтурботно прогулюватися повз усталених поглядів безмовних фігур, насолоджуватися спокоєм, споглядаючи пам’ятки, старовинні палаци, барвистий фонтан. Неземною чарівністю наповнені і затишні старовинні вулички. Падуя є одним з небагатьох міст Італії, де сконцентровані численні навчальні заклади, відкриті ще в середньовіччі. Його так і називають «містом студентів». Колись славне рибальське селище стало центром науки, мистецтва тоді, коли тут було споруджено знаменитий європейський університет. Його будівництво стало новим витком для розвитку культурного центру. Університет завоював славу, популярність з перших днів існування. Про це говорить той факт, що такі знамениті особистості, як Коперник і Галілей, вчилися, викладали тут колись. Провівши опитування щодо євроінтеграції  України, відпочивши, ми прямуємо в Рим, куди, як відомо, ведуть всі стежки…
Перше, що відкрилося перед нашими очима в Римі - це величезний Колізей. Знакове місце Риму, його фірмовий силует. Його будівництво почалося в першому столітті нашої ери при імператорі Веспасіані. Далі пройшлися Палатіном. Це один із семи пагорбів, на яких стоїть місто Рим, пагорб, з якого і почалася історія Вічного міста. Саме на пагорбі Палатін, згідно з легендою, були вигодувані вовчицею брати Ромул і Рем. На цьому ж місці сталася сварка між братами, в результаті якої Рем був убитий, а на пагорбі було покладено початок місту Риму. Ми бачили першим з Імператорських форумів, який був збудований Юлієм Цезарем. Вийшовши переможцем у війні з галлами, Юлій Цезар, згідно обітниці, звів подячний храм Венері, що вважалася прародителькою роду Юлія Цезаря. Згодом храм був реконструйований Траяном, поруч була встановлена колона Траяна… Далі ми сфотографувалися біля Вівтара Вітчизни. Це величезна споруда, що має 135 метрів в ширину, 130 метрів в довжину і 81 метр у висоту, зайняла площу, на якій до 1885 року знаходився цілий середньовічний квартал з палацами в дусі ренесансу.
Надзвичайно вразили фонтани . Фонтан Треві,  мабуть, найвідоміша пам'ятка Риму. У центрі фонтану Треві - фігура бога Нептуна в колісниці-раковині, запряженій морськими кониками. Нептуна оточують алегоричні скульптурні зображення бурі, штилю, здоров'я, достатку і чотирьох пір року. По краях групи - фігурки тритонів, що вказують шлях між скелями. По периметру фонтану тягнеться широка драбина. Фонтан Треві являє собою грандіозну театральну декорацію в амфітеатрі будівель, що оточують однойменну площу.
Центральне місце на площі Навона займає фонтан Чотирьох Річок роботи Джан Лоренцо Берніні. Його прикрашають скульптурні зображення великих світових річок - Гангу, Дунаю, Нілу і Ла-Плати, що символізують чотири континенти - Європу, Азію, Африку і Америку.
І Завершив враження Ватикан. Це Папська резиденція. Ми дізналися  неймовірну історію створення найменшої держави світу. Відвідали величний Собор Св. Петра. Як тільки завершилася екскурсія почалася злива. Роботу над проектом прийшлося проводити в екстремальних умовах. Але уже через годину засяяло сонце і ми побачили веселку!!!
І ми продовжили подорож до Венеції…На катері переправилися з материкової на острівну частину міста Почали екскурсію з однієї з найбільш впізнаваних пам’яток Венеції – площі  Сан Марко . Пройшлися вузенькими вулицями Венеції біля Гранд каналу. Зупинилися біля мосту Ріальто. Це найстаріший міст через Гранд Канал, головну транспортну артерію міста. Понте ді Ріальто розглядають, як один з найбільш відвідуваних куточків міста на воді. Далі була подорож на гондолі і екскурсія до Палацу дожів. Продовжували роботу над проектом , спілкувалися с мешканцями міста і гостями. Втомлені і вражені на заході сонця поверталися катером до автобуса. Через Будапешт було повернення додому. Ще раз була можливість пройтися  і пройхати уже знайомими вулицями угорської столиці.
Як не сумно, але подорож завершено. Вона пройшло плідно. Ми отримали неймовірні враження від побаченого, дізналися величезну кількість корисної інформації, отримали досвід роботи в команді, розвинули  навички спілкування англійською мовою. На черзі підготовка презентації по групам І звіт перед адміністрацією коледжу і батьками. Робота над проектом і дослідження триває….

                                                                                                                       Керівник проекту, викладач Ірина Анатоліївна Слісаренко